Evy Vaes

Angst om je te overeten, waar komt dat vandaan?

Gepubliceerd op:
23/09/2022
Ik wil het graag hebben over een vraag die ik vaak krijg: "Evy, ik heb toch de angst om mezelf te overeten." Vaak als mensen starten in mijn traject, zitten ze in het begin toch wel met heel wat angsten. Want ik help mensen dus af te stappen van diëten, te stoppen met dieetdenken. Dat is eigenlijk de eerste stap om terug vertrouwen te krijgen in je eigen lichaam en rondom eten. En uiteraard gaat dat altijd gepaard met een aantal angsten. Een grote angst inderdaad is om je te overeten.

Want één van de eerste gedachte die ik mijn klanten leer om te stoppen met dieetdenken, is

"Alles kan en alles mag, niks is verboden"
Het is echt heel belangrijk dat je leert om eten niet meer te gaan indelen in categorieën van verboden, toegelaten, wel en niet. Dat is iets wat nog altijd heel veel gedaan wordt, zeker als we nog op dieet zijn. Als je me dan vraagt of je het anders moet aanpakken als je echt niet meer wilt diëten, wel dan is het belangrijk om een goed huwelijk te sluiten met eten. En de eerste stap daarin is “Alles kan, alles mag en niks is verboden”. Het een is niet specialer dan het andere. Op vlak van emotionele waarde zal een zakje chips niet interessanter worden, of emotioneel niet belangrijker worden dan een perzik of een tas soep bijvoorbeeld.
 
Dus ook het zwart-wit denken moet er uit. Het is heel belangrijk om grijs te leren denken. Maar dan komt na verloop van tijd het idee van “ja, maar als alles kan alles mag, niks is verboden” zien mensen dat als “alles wat op mijn pad komt, ga ik dan maar naar binnen steken”. De angst die daaruit voortkomt is dan dus de angst om zich te overeten.
Maar zo bedoel ik het natuurlijk niet. Je gaat eten wat je nodig hebt in het moment om jezelf goed te gaan verzorgen.

Hoe komt die angst daar?
Dat is voor een heel groot stuk je brein natuurlijk. Maar ook het feit dat je nog niet helemaal gelooft, of achter die gedachte staat. Met één been sta je erin, om het hokjesdenken te verlaten, maar met het andere been nog niet. De eerste tip die ik dus graag mee geef is hoe belangrijk het is dat je er zelf in gelooft. Ik verwacht ook niet dat je na 20 jaar diëten ineens van vandaag op morgen in mijn traject stapt en direct de eerste sessie die omschakeling kan maken. Maar het is wel belangrijk dat je die omschakeling zo snel mogelijk leert maken.

De tweede tip is, als je echt angst hebt om jezelf te overeten, om

Jezelf te leren confronteren met die angsten.


Bijvoorbeeld: in je hoofd heb je nog altijd dat “verboden” lijstje en daar staan chips op. Die horen in jouw hoofd niet in het gezonde eetpatroon. Maar zo lang je hier bewust mee omgaat, kunnen chips ook in jouw gezondere eet- en leefpatroon passen. Maar als die angst zo hoog zit om jezelf hiermee te overeten, bijvoorbeeld omdat je dat al lang niet meer gegeten hebt, dan is de truc om jezelf die dingen stelselmatig te gaan toelaten.

Hetzelfde met angst voor spreken voor publiek. Die kun je overwinnen door het te gaan doen. Iedereen heeft angsten, en het beste is om jezelf stap voor stap te confronteren met de jouwe. In het geval van eten is het dan belangrijk om vast te stellen welke voedingsmiddelen het zijn waar je precies bang bent je mee te overeten en het dan bewust toe te laten en in te schakelen en het probeert te bekijken zoals je een perzik of een tas soep neemt. Want hoe meer dat je het jezelf blijft ontzeggen, hoe meer die angst erdoor aangewakkerd wordt.
Dus, neem eens een voedingsmiddel in je hoofd. Bijvoorbeeld die chips. En ga die inschakelen in kleine proporties. Laat dat je uiteraard ook smaken. En op een gegeven moment ga je merken dat die zin in chips ook afneemt. Want wat gebeurt er wanneer je elke dag je lievelingseten zou mogen eten? Bij mij was dat vroeger witlof met kaas en hesp. Dat vond ik zo geweldig, zo lekker. Maar zou je dat alle dagen gaan eten, dan gaat het ook tegenstaan. En zo overwin je onder andere de angst om jezelf te overeten. Door het toe te staan en ervan te genieten. De interesse gaat dan voor een heel pak afnemen.
Dat alles is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dat begrijp ik ook. Maar de soms zal je voor de moeilijkere weg moeten kiezen. Hier ga ik op verder in mijn volgende blog, met tips 3 en 4 voor de angst om je te overeten!
#antidieet #gezondsmullen #recepten #stoppenmetdieetdenken #happyinjelijf #zelfliefde #zelfzorg #weesliefvoorjelijf #relaxterelatiemeteten #gezondhuwelijkmeteten #bewustenbetereten #eetvrijheid #etenmoetleukzijnenblijven

Evy Vaes

Erkende (anti)dietïste

Intuitief eating coach

Als gepassioneerd en intuitieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden

Evy Vaes

Als gepassioneerd en intuïtieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden.
Als geregistreerd diëtist-voedingsdeskundige heb ik een missie om mensen in staat te stellen hun behoefte te overwinnen om saaie diëten te volgen als maatstaf voor succes, zodat ze een vredig evenwicht in het leven en een vreugdevolle liefde voor eten kunnen herontdekken.

info op facebook

instragram feed

contactgegevens

Gratis e-Book

7 tips om een goed huwelijk te sluiten met eten. 
Ontvang mijn e-book via onderstaande link!
Ontvang je gratis e-book!
© 
2024
 Pomme & Peau    | 
   Coded with
by NETrun
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram