Evy Vaes

BMI om je streefgewicht te berekenen?

Gepubliceerd op:
11/11/2022

In mijn vorige blog heb ik je uitgelegd waar het rekenen met de BMI vandaan komt en hoe ik erover denk. Vandaag ga ik door op de tweede vraag die ik vaak van mijn klanten krijg: Evy, die formule kan je dan toch ook omdraaien om te berekenen wat je ideale gewicht is om naartoe te werken?

Nou ja, ik werk niet met het uitrekenen van BMI, het tellen van calorieën of punten. Mensen uit mijn traject weten dat ondertussen. Maar het is normaal dat die vraag bij je opkomt. 

Een streefgewicht, zoals daar vaak mee gewerkt wordt, is inderdaad afgeleid van die BMI berekening. Door te starten vanuit een gezond BMI, kan je dan berekenen tussen welke waarden jouw ‘ideale gewicht’ is. Maar ook dat klopt niet helemaal.

Je hebt eigenlijk twee soorten gewichten: 

  • Streefgewicht: super mooi in theorie. Om je met behulp van een formule daar proberen in te persen en proberen te voldoen aan die BMI tussen 20-25. Waar veel mensen zichzelf heel erg voor moeten forceren, en het lukt maar niet…

Maar misschien ben jij zo iemand die gewoon van nature niet past binnen die marges, omdat je gewoon niet zo gebouwd bent.

  • Daarmee kom ik op je DNA-gewicht: vanaf het moment dat je geboren wordt, ben je opgebouwd uit een heel pak aan cellen. Haarcellen, huidcellen, vetcellen, noem maar op. De een is geboren met meer haarcellen dan de ander, de reden dat de ene sneller kaal wordt dan de ander. En ook het aantal vetcellen waarmee je geboren wordt verschilt.

En in praktijk is het eigenlijk zo, als je een bepaald gewicht of BMI niet kunt halen, wil dat misschien gewoon zeggen dat je gewoon van nature niet past in een maatje S of M. Maar vanuit dat BMI proberen we ons daar toch allemaal in te duwen.

Ik leg het eigenlijk ook altijd uit dat als er een bepaald moment is waarop je niet meer voorbij een bepaald gewicht raakt. Dan wil dat eigenlijk gewoon zeggen dat je lichaam, je DNA, aangeeft dat het zich daar goed voelt. En dus niet verder omlaag zal gaan. En dat is eigenlijk heel logisch.

Het is een beetje hetzelfde als je een huis gaat laten bouwen en je moet daar plannen voor laten uittekenen door een architect. Ieder huis of ieder gebouw heeft een specifieke blauwdruk. Wel, wij zelf ook. Zo is ieder huis op een andere manier getekend en heeft een ander plan. En wij hebben zo ook onze specifieke blauwdruk die we bij onze geboorte hebben meegekregen. En die kunnen we niet zomaar omvormen of kneden tot iets anders.

In ons hoofd willen we dat vaak wel, maar het is niet omdat jij het in je hoofd hebt, dat je DNA zich daar helemaal ok bij zal voelen. Leer het lichaam dat je van moeder natuur gekregen hebt dus ook respecteren. Want je DNA kun je nog altijd niet veranderen.

Als je schoenmaat 41 hebt, prop je je voet toch ook niet in maat 38?

En dat vinden we allemaal heel logisch. Want dat zit krap en doet pijn en loopt niet lekker en moet ik me forceren. Waarom jezelf dan wel duwen naar een gewicht of BMI waar je lichaam zich niet goed bij voelt en waar je eigenlijk niet in thuishoort?

Dat is die dieetcultuur en de verzekeringscultuur waaruit die BMI ontstaan is, dat maakt dat het gezond zou moeten zijn om binnen een BMI van 20-25 te moeten passen. En dat je het normaal vindt om te moeten voldoen aan het gewicht dat tussen die parameters zit. En dat is dus totaal niet zo.

Dus, niet iedereen past in maatje M, maar ook met een L of XL of een maatje meer kan je prima gezond zijn.

Je raad het misschien al, dan komen we weer bij de volgende vraag: Maar hoe weet ik dan wat mijn DNA-gewicht is? Hoe weet ik wanneer ik een punt bereik waar mijn lichaam zich dus goed voelt?

Dat is ook niet altijd eenvoudig. En daar wil ik je dus heel graag bij helpen. In mijn traject Prachtig in je Powerlijf gaan we dat samen uitzoeken. Hoe weet je wat jouw DNA-gewicht is? En hoe ga je het aanpakken om daar te geraken? Want het is niet doordat je weet wat het is, dat dat alles oplost. Er zit bijvoorbeeld ook een groot deel acceptatie in.

Je raadt het misschien al, dan komen we weer bij de volgende vraag: Maar hoe weet ik dan wat mijn DNA-gewicht is? Hoe weet ik wanneer ik een punt bereik waar mijn lichaam zich dus goed voelt?

Dat is weer iets voor de volgende keer... Tot dan!

#antidieet #gezondsmullen #recepten #stoppenmetdieetdenken #happyinjelijf #zelfliefde #zelfzorg #weesliefvoorjelijf #relaxterelatiemeteten #gezondhuwelijkmeteten #bewustenbetereten #eetvrijheid #etenmoetleukzijnenblijven

Evy Vaes

Erkende (anti)dietïste

Intuitief eating coach

Als gepassioneerd en intuitieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden

Evy Vaes

Als gepassioneerd en intuïtieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden.
Als geregistreerd diëtist-voedingsdeskundige heb ik een missie om mensen in staat te stellen hun behoefte te overwinnen om saaie diëten te volgen als maatstaf voor succes, zodat ze een vredig evenwicht in het leven en een vreugdevolle liefde voor eten kunnen herontdekken.

info op facebook

instragram feed

contactgegevens

Gratis e-Book

7 tips om een goed huwelijk te sluiten met eten. 
Ontvang mijn e-book via onderstaande link!
Ontvang je gratis e-book!
© 
2023
 Pomme & Peau    | 
   Coded with
by NETrun
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram