Evy Vaes

Een dagje compenseren

Gepubliceerd op:
22/07/2022

Alles staat en valt bij hoe je denkt over diëten en over de dingen in het leven. 

Heel veel vrouwen hebben door hun dieetverleden nog steeds foute gedachten over eten die zijn blijven hangen.

De vorige keer heb ik verteld over koolhydraten en eten na 19u00.

 

#3 Een balansdag helpt

Nog zo’n dieetgedachte: als ik de ene dag vet- of suikerrijker gegeten heb, ga ik de dagen nadien compenseren door meer te bewegen of minder te gaan eten. Dat is eigenlijk ook niet de juiste mindset. Je hoeft dan echt niet drastisch minder te eten. Jouw lichaam zal zelf wel aanvoelen wanneer het dan minder nodig heeft. Je hoeft dat zelf niet te compenseren en jezelf als het ware te straffen.

Het is belangrijk dat je gaat naar een ontspannen relatie met eten. Dus alles kan en alles mag op het vlak van eten. Waarmee ik niet wil zeggen, belangrijke valkuil, dat je jezelf dan maar moet volproppen met alles wat je tegenkomt. Het is belangrijk dat je niet gaat overcompenseren, dan ben je eigenlijk ook weer op dieet. Je moet gaan leren aan te voelen wat je lichaam nodig heeft om zelf in balans te blijven.

Zo zijn er nog vele gedachten over eten die spelen bij vrouwen, wat maakt dat we op die manier een gespannen relatie met eten hebben. Dat eten vaak piekeren is over wat wel en niet kan. En dat het niet leuk meer is.

Ik vind het super belangrijk dat eten leuk is en leuk blijft. Zelf kom ik uit een, bourgondische, warme boerenfamilie waar er ook lekker boerenkost gemaakt werd met groenten uit mijn opa’s tuin. Mensen passeerden vaak om die tuin te bewonderen; hij kon die tuin zo mooi en aanlokkelijk doen ogen dat je als voorbijganger wou stoppen om te vragen hoe hij dat deed. Ik mocht mee de aardbeien plukken en de groenten uit de grond halen en mijn mama die kookte dan met die ingrediënten.

 

#4 Aardappelen moet je laten staan

Er is ook niks mis met goede boerenkost. Nog zo’n foute gedachte. Er is niks mis met een aardappel. “Aardappelen zijn dikmakers”. Nee, totaal niet! Het zijn trage koolhydraten, er zit veel vitamine C in, ze geven je een langdurig vol gevoel en langdurige energie. Dat zorgt ervoor dat je stopt met snuisteren en cravings naar andere zoete dingen. Dat vergeten we veel te vaak.

Als je die aardappelen weglaat, komt er ruimte voor gigantische porties snoep en koeken. En dat is het natuurlijk niet. Af en toe moet het zeker en vast kunnen, een koek of iets zoets. Eten moet leuk zijn en leuk blijven.

Dus een ontspannen relatie met eten begint eigenlijk met het werken aan jezelf, heel belangrijk. Waarom eet ik nu? En dat eens doorgronden. Maar ook foute gedachten die je hebt. Over de dingen in het leven, maar vooral over eten ook. Om die zaken eens te resetten in je brein, daar begint het bij. Als je al begint met foute gedachten over eten, dan ga je ook niet kunnen stoppen met diëten. En dat vind ik nu zo belangrijk: dat je eindelijk leert inzien waarom diëten niet ok zijn, waarom ze je niet helpen jezelf goed te verzorgen.

#antidieet #gezondsmullen #recepten #stoppenmetdieetdenken #happyinjelijf #zelfliefde #zelfzorg #weesliefvoorjelijf #relaxterelatiemeteten #gezondhuwelijkmeteten #bewustenbetereten #eetvrijheid #etenmoetleukzijnenblijven

Evy Vaes

Erkende (anti)dietïste

Intuitief eating coach

Als gepassioneerd en intuitieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden

Evy Vaes

Als gepassioneerd en intuïtieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden.
Als geregistreerd diëtist-voedingsdeskundige heb ik een missie om mensen in staat te stellen hun behoefte te overwinnen om saaie diëten te volgen als maatstaf voor succes, zodat ze een vredig evenwicht in het leven en een vreugdevolle liefde voor eten kunnen herontdekken.

info op facebook

instragram feed

contactgegevens

Gratis e-Book

7 tips om een goed huwelijk te sluiten met eten. 
Ontvang mijn e-book via onderstaande link!
Ontvang je gratis e-book!
© 
2024
 Pomme & Peau    | 
   Coded with
by NETrun
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram