Evy Vaes

Help, mijn partner heeft invloed op mijn voedingskeuzes hoe pak ik dat aan?

Gepubliceerd op:
11/08/2022

Tegenwoordig is het bij mijn man ook het geval... Je kent het allemaal wel. Je wenst graag gezonder te eten, maar merkt op dat je partner totaal andere keuzes maakt dan jijzelf. ‘s Avonds heb je voorgenomen om het gezonder aan te doen en je partner ploft elke avond neer in de zetel met een zak chips. Wat het voor jezelf niet altijd gemakkelijk maakt om hier niet mee in te duiken. Hoe pak je dat wat aan?

Ik geef je graag een 5-tal tips om hiermee om te gaan;

  • Je bent niet op dieet focus op gezonde eet- en leefstijl

Je hoeft jezelf niet alles te ontzeggen. Als je bewust is een avondje of 2 wenst mee te doen dan hoeft dat geen probleem te zijn. Uiteindelijk ligt de keuze nog wel bij jezelf en hoeft je partner hier niet de schuld voor te krijgen. Je vraagt jezelf wel best af: eet ik dit nu uit een gewoonte, iets om handen te hebben of omdat het mij écht smaakt? Doe niet telkens uit gewoonte mee, als het je niet ten volste smaakt, want vaak smaakt de chips beter als je er juist NIET elke dag een gewoonte van maakt of voor kiest. Ga in plaats daarvan op zoek naar iets anders wat die gewoonte kan doorbreken: een stuk fruit, een zelfgemaakt ice-tea moment… of maak het op een andere manier gezellig dan enkel maar met eten.

  • Praat over je keuzes met je partner en hoe je verder te ondersteunen hierin

Praat met je partner dat je graag gezondere keuzes wenst te maken, maar door het hem/haar te zien eten dat je het niet zo gemakkelijk hebt met de vraag of hij je hier in wil steunen. Steunen wil ook niet zeggen dat je partner nu zijn totale levensstijl maar moet omgooien en moet eten zoals jij het wenst. Kijk samen of je sommige avonden al is op een andere manier kan invullen dan enkel met eten. Als je graag wil gaan wandelen ‘s avonds en nog huishouden hebt te doen, vraag dan of hij/zij het eventjes wil overnemen van je zodat jij hier de ruimte voor hebt. Of vraag dat hij niet altijd alles rechtstreeks onder je neus wil opeten. 

  • Pak de bron aan die maakt dat je eet en doorbreek die sleur 's avonds

Als de TV het grootste moment is waardoor je blijft snacken dan is vaak de oplossing om sommige avonden al bewust minder voor TV door te brengen en iets anders te doen in de plek. Waarom moet het avond moment altijd een TV moment zijn? Je kan ook samen andere leuke dingen doen zoals bijvoorbeeld: een gezelschapsspel spelen, een kampvuur maken in de tuin voor gezelligheid, luisteren naar muziek, samen een bad nemen…

  • Stimuleer je partner met gezonde alternatieven, maar overhaal niet

Verras je partner met crackers die afsmaken met hummus, olijven, noten, rijstwafels met een kruidensmaak, popcorn, een fruitpizza… zo krijgt ie ook misschien de smaak te pakken zonder hem/haar te moEtiveren of te overhalen want dat werkt helemaal averechts.

  • Geen zelfmedelijden, kop op!?

Soms heb je het gevoel dat je partner kan eten wat hij wil zonder problemen te hebben met dat zelfbeeld. Daarom wil het nog niet zeggen dat hij van binnenuit biologisch gezond is uiteraard. Maar door zo te redeneren uit zelfmedelijden help je jezelf niet vooruit integendeel door deze negatieve emoties hou je die eigen cravings in de hand. De verantwoordelijkheid bij hoe je omgaat met eten, ligt nog altijd bij jezelf.

 

#antidieet #mijnpartnereetongezond #bewustenbetereten #nietsisperfect #geendieet #zorggoedvoorjezelf #weesliefvoorjezelf

Evy Vaes

Erkende (anti)dietïste

Intuitief eating coach

Als gepassioneerd en intuitieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden

Evy Vaes

Als gepassioneerd en intuïtieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden.
Als geregistreerd diëtist-voedingsdeskundige heb ik een missie om mensen in staat te stellen hun behoefte te overwinnen om saaie diëten te volgen als maatstaf voor succes, zodat ze een vredig evenwicht in het leven en een vreugdevolle liefde voor eten kunnen herontdekken.

info op facebook

instragram feed

contactgegevens

Gratis e-Book

7 tips om een goed huwelijk te sluiten met eten. 
Ontvang mijn e-book via onderstaande link!
Ontvang je gratis e-book!
© 
2024
 Pomme & Peau    | 
   Coded with
by NETrun
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram