Weet jij al hoe je praktisch voor, tijdens en na de feestdagen gezond gaat omgaan met eten zonder weer te diëten?
Ik heb 6 tips voor je, die ik deze en volgende week met je zal delen:
Tip 1: Ga niet op dieet nog voor de feestdagen én al zeker niet erna!
Je kent het wel: de feestdagen komen eraan, een mooie gezellige tijd! Ik ben een kerstmisfan: sneeuw, gezelligheid, lichtjes… Hoewel het voor sommige onder ons vaak een gevecht is met zichzelf. Je denkt, ik wil net nog in die broek of dat kleedje passen dus je denkt ik skip alvast wat calorieën een aantal weken ervoor dan heb ik dat royaal lekkers wel verdiend.
Of je denkt, ik kijk er niet naar en ga na de feestdagen wel sterk op dieet. Het ding is: je komt enkel maar meer aan op die manier! Als je nu de broeksriem aanspant en eten in het verboden hoekje duwt, zal je jezelf nooit psychisch voldaan voelen. Je lijf blijft hunkeren achter meer en je duwt jezelf richting het overeten toe. Je leeft in het nu, je eet in nu dus het is belangrijk dat je jezelf dagelijks psychisch voldaan voelt en niet al leeft naar dat "dieet" in januari toe, want een dieet wil zeggen "beperkingen". En beperkingen leiden tot overeten omdat je jezelf psychisch niet goed verzorgd met eten. Dus stop met denken in beperkingen want je drang naar eten wordt zo groot dat je jezelf altijd blijft overeten.
Tip 2: Pas je menu aan met slimme tips
Voor het kerstdiner kan je wel lekker en gezond koken. Met wat kleine aanpassingen, maak je al grote verschillen. Wie veel vet, geraffineerde suikers en alcohol neemt wordt vaak sloom, lusteloos en moe. Hoe rijker je voeding is aan vitaminen en mineralen hoe meer energie je zal hebben om de dag door te komen. Als je zelf bakt, kan je gemakkelijk bloem al vervangen door meel. Bloem is geraffineerd, meel niet. Staat er in een gerecht: volkorenbloem dan kan je experimenteren door volkorenmeel te gebruiken. Het geeft sneller een verzadigd gevoel, is rijker aan vezels waardoor je automatisch met minder toekomt en vooral het hoeft niet onder te doen in smaak!
Tip 3: Lokale producten vanuit het seizoen: voedzaam geeft verzadiging
Je feestdis zal al een pak meer smaak hebben als je werkt met lokale producten en producten uit het seizoen; pastinaak, pompoen, witloof, knolselder… Groenten en fruit maken het meeste smaakstoffen aan op het einde van de groei en zijn dan op hun voedzaamste. Hoe meer je dus kiest voor groenten uit het seizoen, hoe sneller je een verzadigd gevoel ervaart en hoe kleiner de kans dat je jezelf overeet.
Koop Lokaal: Waarom niet rechtstreeks via een lokale boer? Dat kan via Boeren en Buren
BONUS-TIP: Geef een dierbare of jezelf een portie gezondheid cadeau!
Bestel je gezonde ontbijtbox, of stel je geschenkmanden zelf samen. Bestel voor maandag middernacht, dan kan je je producten op donderdagmiddag ophalen!
Volgende week de resterende tips om gezond te genieten van de aankomende feestdagen!