Evy Vaes

Koolhydraten zijn dikmakers?

Gepubliceerd op:
11/07/2022

Alles staat en valt bij hoe je denkt over diëten en over de dingen in het leven. 

Heel veel vrouwen hebben door hun dieetverleden nog steeds foute gedachten over eten die zijn blijven hangen. Die foute gedachten die je hebt over eten doe je op uit social media, via familie vrienden en kennissen. Hierdoor gaan we heel sterk bepaalde gedachten geloven, en dan ga je daar zelf ook een bepaald gevoel bij oproepen en een gewoonte bij creëren.

 

#1 Koolhydraten zijn dikmakers

Maar koolhydraten zijn wel OK, ze maken deel uit van een gezond eetpatroon, daar is niks mis mee. De ene persoon heeft gewoon meer koolhydraten nodig dan de ander, dat is logisch.

Koolhydraten blijven de brandstof van je lichaam. Je hebt trage en snelle koolhydraten. Trage koolhydraten geven langdurige energie en putten je minder uit. Snelle koolhydraten, zoals in frisdrank en snoepgoed en dergelijke, gaan ervoor zorgen dat onze pancreas hard moeten werken om het suikerniveau naar beneden te krijgen. En dat maakt je lichaam moe. Het soort koolhydraat dat je neemt is dus heel belangrijk.

Koolhydraten zijn dus geen dikmakers per se. Ze breken af tot glucose. Die gaat naar je hersenen, maar ook naar je spieren en andere cellen. Hoe langer die glucose in je hersenen blijft, daarom zijn die trage koolhydraten zo belangrijk, hoe meer rust dat je brein gaat ervaren. En als je brein meer rust ervaart, dan ga je lichamelijk ook meer rust ervaren.

Als je te weinig eet en je hongergevoel onderdrukt, dan ga je ook merken dat je lichaam meer en meer onder druk komt te staan. Dat willen we juist niet. Voldoende eten geeft jouw lichaam ook rust. 

 

#2 Niks meer eten na 19u00

Een andere bekende foute gedachte: “als ik na 7 uur nog iets eet, dan heeft het geen zin meer en zal ik verder gaan aanmodderen”. Dat is totaal niet zo. Al hetgeen dat je op een dag eet, komt uiteraard samen in een en hetzelfde lichaam. Als je voelt dat je echt nog iets nodig hebt na die tijd, is dat echt geen probleem. De ene dag is nu eenmaal de andere niet. Al die schema’s met vaste tijdstippen om te eten moet je nu echt gaan loslaten. Als je echt gaat luisteren naar je lichaam, zal je effectief gaan voelen dat je de ene avond wel iets nodig hebt, en de andere avond niet.

Ik vergelijk het altijd met plassen. Dat hoeft toch ook niet precies op dezelfde tijd? Waarom verwachten we dat van honger wel dan? Dat zit gewoon in je hoofd.

Het is belangrijk dat we vanuit intuïtie minder leren denken en meer leren voelen wat ons lichaam zegt en vraagt. Dat vertrouwen in ons lichaam zijn we eigenlijk vergeten door al die diëten.

Een baby is daar een heel mooi voorbeeld van. Die eet altijd op vraag. De ene keer een uur vroeger, de andere keer een uur later. Een baby weet perfect wat die nodig heeft. Dat is iets dat er op een of andere manier uitgaat als we opgroeien. Dat is eigenlijk heel spijtig. 

Het is belangrijk dat we terug dat vertrouwen krijgen in ons eigen lichaam.

#antidieet #gezondsmullen #recepten #stoppenmetdieetdenken #happyinjelijf #zelfliefde #zelfzorg #weesliefvoorjelijf #relaxterelatiemeteten #gezondhuwelijkmeteten #bewustenbetereten #eetvrijheid #etenmoetleukzijnenblijven

Evy Vaes

Erkende (anti)dietïste

Intuitief eating coach

Als gepassioneerd en intuitieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden

Evy Vaes

Als gepassioneerd en intuïtieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden.
Als geregistreerd diëtist-voedingsdeskundige heb ik een missie om mensen in staat te stellen hun behoefte te overwinnen om saaie diëten te volgen als maatstaf voor succes, zodat ze een vredig evenwicht in het leven en een vreugdevolle liefde voor eten kunnen herontdekken.

info op facebook

instragram feed

contactgegevens

Gratis e-Book

7 tips om een goed huwelijk te sluiten met eten. 
Ontvang mijn e-book via onderstaande link!
Ontvang je gratis e-book!
© 
2024
 Pomme & Peau    | 
   Coded with
by NETrun
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram