Evy Vaes

Wat kost diëten je en werkt het?

Gepubliceerd op:
03/05/2022

Diëten helpen je lichaam naar de kl*ten te doen!

Het is normaal dat je bijkomt na een dieet… en vaak nog minstens 1/3e meer dan je startpunt, that’s the way it works. Hoe komt dat? Wel, logisch als je chronisch lange tijd te weinig eet of te weinig koolhydraten eet, dan vertraag je je stofwisseling, je lichaamsprocessen en dus ook je vetverbranding. Je lieve lichaam denkt dat jij op “survival” bent en gaat dan bijgevolg na verloop van tijd spieren afbreken om daar zijn energie uit te halen. Bij diëten lukt het slechts in 12% van de gevallen om bijna de helft van het gewichtsverlies eraf te houden en bijna de helft komt na 3 jaar eens zoveel bij dan op het gewicht waar ze effectief gestart zijn.

Denk maar aan het programma Expeditie Robinson, waarin de kandidaten gedurende een lange tijd geen toegang hebben tot eten of te weinig eten. Het grootste deel dat ze verliezen is spiermassa en 20% van ons brein heeft eten nog om te denken. Vanaf het moment dat ze na zo’n proef eten hebben gewonnen zouden ze zich bijna storten op het eten of zeer traag eten. Na het grote verlies aan spieren bij thuiskomt en gewoon eten, bouwt je lichaam al die spieren terug op plus hij slaat alvast een extra cozy vetlaag op voor het geval je dat lieve lichaam nog is in een survival modus of geforceerde toestand terecht komt. Je doet je lichaam als het ware naar de kl*ten.

Wat is dan ineens de reactie van de meeste vrouwen na een dieet: Ik word dik als ik koolhydraten eet. Nee, je wordt niet dik van koolhydraten eten. Je wordt dik als gevolg van te lang te vasten en op dieet te zijn geweest en dat is een natuurlijk mechanisme van Moeder Natuur. Het heeft geen zin om te vechten tegen de biologie of DNA van je lichaam dat je meekrijgt, want een dieet zal nooit werken.

En toch blijven de diëten maar rijzen als paddenstoelen uit de grond. En wat tegelijkertijd zo pity is, is dat elk jaar meer en meer vrouwen worstelen en een verstoorde relatie met eten hebben, een pak minder zelfvertrouwen, de angst om dik te worden én het risico op eetstoornissen nog nooit zo groot was!

Straffer nog, uit onderzoek blijkt dat een vrouw bijna 20 jaar van haar leven op dieet is en gemiddeld 22.000 of meer euro uitgeeft aan al die b*llshit producten: maaltijdvervangers, supplementen, afvalprogramma’s… ? Die gewicht promoten als enige resultaat en niet gezondheid of een gezonder gedrag.

“Wist je dat jojoën een pak slechter is voor je lichaam dan als je van nature wat meer kilootjes mee hebt?”

Uit The Biggest Loser Study kwamen mensen nog 1/3e meer aan dan ervoor en wat waren de effecten op lange termijn;

> Als je veel dieet heb je meer kans op hart- en vaatziekten, chronische ontstekingen, suikerziekte en verhoogde bloeddruk.

> Meer verlies van spiermassa.

> Dubbel zoveel vetopslag dan ervoor, omdat het lichaam niet meer terug wil gaan in overlevingsmodus of geforceerde toestand.

> Meer aanmaak van buikvet dat je nog minder kwijt geraakt dan ervoor.

> Meer jojoën en chronisch moe zijn.

> Je honger- en verzadigingshormoon zijn ontregeld of voel je niet meer.

> Meer kans op eetstoornissen.

> Verstoorde relatie met eten.

> Vertrouwen in je lichaam ben je kwijt en geeft je stress.

> Meer cravings en eetbuien.

> Slaapproblemen.

> Een lager zelfbeeld, lichaamsbeeld.

> Mentale problemen.

> Heel zwart-wit denken ipv grijs denken.

> Jezelf schuldig voelen als je is iets minder voedzaam gegeten hebt.

 

En zo kan ik nog wel even blijven doorgaan… 

Plus de signalen die je lichaam je meegeeft, voel je niet meer. Je vervreemdt als het ware van je eigen lichaam.

Do I need to say more? 

 

Waarom blijf je jezelf laten uitmelken door de dieetindustrie? Die het gewicht nog altijd prijst en hoger in het vaandel draagt dan je gezondheid en gedrag. Wordt het niet eens tijd om de koe bij de horens te vatten en te investeren in iets dat blijvend is en te stoppen met te kl*ten aan je lijf? Dat afvallen niet het belangrijkste is, maar wel de focus naar een gezonde relaxte relatie met eten en je terug happy en een gezonde boost aan zelfvertrouwen in je lijf te zitten? 

Vraag dan hier je gratis selfboost gesprek aan. 

 

Stop met jezelf te vergelijken met anderen en zeg bye bye tegen diëten!

Nee, je hoeft niet te voldoen aan een opgespoten lijf van celebrities, want dat is allesbehalve realistisch en haalbaar. Ga je nu eindelijk eens leven op het lichaam dat volgens je eigen DNA op je lijf geschreven is?

 

Ik geef je alvast enkele tips om de dieet mentaliteit vaarwel te zeggen;

  • Ontvolg BV’s of programma’s die enkel het gewicht promoten al resultaat. 
  • Ontvolg profielen die je een onzeker gevoel geven over jezelf en je lichaam.
  • Doe dieettools of app’s weg
  • Geef kookboeken met calorieën weg als die triggeren
  • Neem afstand van mensen die wel nog op dieet zijn
  • Breng je weegschaal naar het containerpark
  • Gooi restjes van dieetproducten weg
  • Verkoop te kleine kleren of geef ze weg,
#antidieet #stoppenmetdieetdenken #happyinjelijf #zelfliefde #zelfzorg #weesliefvoorjelijf #relaxterelatiemeteten #bewustenbetereten #eetvrijheid #etenmoetleukzijnenblijven

Evy Vaes

Erkende (anti)dietïste

Intuitief eating coach

Als gepassioneerd en intuitieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden

Evy Vaes

Als gepassioneerd en intuïtieve eetconsulent , ben ik toegewijd om je te helpen een goed gevoed leven te leiden.
Als geregistreerd diëtist-voedingsdeskundige heb ik een missie om mensen in staat te stellen hun behoefte te overwinnen om saaie diëten te volgen als maatstaf voor succes, zodat ze een vredig evenwicht in het leven en een vreugdevolle liefde voor eten kunnen herontdekken.

info op facebook

instragram feed

contactgegevens

Gratis e-Book

7 tips om een goed huwelijk te sluiten met eten. 
Ontvang mijn e-book via onderstaande link!
Ontvang je gratis e-book!
© 
2024
 Pomme & Peau    | 
   Coded with
by NETrun
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram