Hoe staat het met je (zelf)waardering, voldoening en je relatie tot over eten?

Weinig (zelf)waardering én voldoening creëren over eten
Ik ga binnenkort trouwen én wat kijk ik er naar uit. Afgelopen weekend mijn trouwjurk gaan passen en neen het zal niet in standaard wit zijn. Ik heb een relatie waarin we goed op elkaar afgestemd zijn. Diegene die eerst thuis komt, maakt het eten. Meestal is hij dat, maar ik maak dan de menuplanning op en zet alles klaar voor hem en ik vind het super fijn als het eten al klaar staat met veel groenten als ik thuiskom. Ik ben ook totaal niet materialistisch ingesteld, praktisch zelfs en wij genieten ook van de kleine dingen in het leven wat meer rust geeft in je hoofd. Onlangs hadden we nog een gezellig kampvuur gemaakt ‘s avonds met tapas én onze favoriete muziek erbij van The Kelly Family. Gezellig ontspannen genieten van eten.

Ik help hem om te groeien en hij helpt mij om te groeien, niet letterlijk uiteraard, maar figuurlijk!
Ik had vroeger een relatie waarin het anders was. Ik blijk niet de enige te zijn want er zijn nog vrouwen in mijn praktijk die aanhalen dat ze zich vaak "gekooid" voelen. Dag in dag uit hield ik mijn adem vast als ik thuiskwam van mijn praktijk… wat als het weer niet genoeg is en dat maakt je moe. Ik was onbewust ontgroeid van mijn eigen familie waardoor ik op termijn alleen hem nog maar had om feedback aan te vragen. Ik voelde mij te afhankelijk waardoor ik mezelf soms voelde als een niet gewaardeerde leeuw in een kooi. En een leeuw in een kooi steken (en ik ben dan ook nog een échte leeuw ook van sterrenbeeld) – dat kon niet goed lopen en dus begon ik: jawel, meer te eten.

Ik heb het niet enkel over je niet gewaardeerd voelen in je relatie, maar krijg jij als zorgverlener voldoende waardering van je collega’s of je nu in een WZC, ziekenhuis of groepspraktijk zit... en hoe ga je daarmee om? De grootste appreciatie haal je meestal uit je cliënten, maar geef toe het is ook is fijn om al is te horen dat je goed bezig bent van een ander. Krijg jij genoeg waardering en waardeer jij ook jezelf? Haal je genoeg voldoening uit je dag en hoe vertaalt zich dat in eten bij je?

Jezelf niet voldoende gewaardeerd voelen of geen voldoening halen uit je dag, maakt dat je onrustig bent en je dus meer eet ter compensatie zonder het te beseffen.
Hoe pak ik het nu aan? Ik engageer mij nu nog meer dan vroeger én toch heb ik meer energie over, hoe komt dat? Ja, door in mijn waarde te gaan staan! Door mijn relatie, door mijn voeding aan te passen, meer te bewegen, steeds te leven voor mijzelf in plaats van voor een ander, je eigen inspanningen volop te waarderen en dankbaar te zijn met wat je al verwezenlijkt hebt en dit ook neer te schrijven, lost het over eten zich stilaan op. Je eten aanpassen doe je dus niet alleen maar puur op wilskracht!

Hoe meer je voldoening haalt uit het leven, hoe groots of hoe klein die dingen ook zijn; dankbaarheid van mijn cliënten, complimenten over de gezonde en lekkere granola’s in mijn winkel, het ondersteunen van de lokale boer, gaan sporten met mijn partner… hier haal ik mijn voldoening uit, hier doe ik het voor en hoe meer voldoening je haalt uit het leven, maakt dat je interesse om je te over eten of de zin in vieze goestingen afneemt. Haal jij genoeg voldoening uit je leven of blijf je teveel gekluisterd aan hetzelfde? Hey, met een beetje structuur is niets mis, dit is belangrijk zelfs, maar heb jij genoeg leuke dingen (die niet van de "moetens" zijn zodat je interesse in eten afzwakt?

"Ga op zoek naar leuke dingen die je dagelijks kan doen zodat je interesse of compensatie in over eten afzwakt"
Dus als je het over eten wilt aanpakken, wordt het tijd om uit je comfortzone te stappen! Doe is gek en start is met een hobby of iets waar je nooit mee zou beginnen. Je zal zien dat het best meevalt. Iets wat je nog nooit hebt gedaan, kan je ook niet weten of het je ligt of bij je past. Je gedachte maakt jezelf vaak wijs dat het niets voor jouw is, maar je kan jezelf écht bedotten, is mijn ervaring. Ik heb veel dingen leren appreciëren door het gewoon te doen en door dat te doen, leer je ook jezelf te waarderen. Haal jij genoeg voldoening uit je dag of is het altijd hetzelfde liedje dat zich afspeelt? Dus wat kan dit voor jouw zijn? Zou je het met mij willen delen via evy@dietistevaes.be

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *